dissabte, 30 d’octubre del 2010

ANTECEDENTS EN LES REIVINDICACIONS FEMENINES

Alguns dels fets anteriors a la Setmana tràgica en que trobem una participació femenina destacada són els següents:

•Vaga de les 7 setmanes: a Sabadell l’any 1883
•Vaga de 1891: 5000 obreres es posen en vaga per assistir a la manifestació del dia dels treballadors, comandades per Teresa Claramunt.
•Vaga de 1902.
• L’any 1906 Luis Buiffi des de la seva revista Salud i Fuerza (on es divulguen per primer cop mètodes anticonceptius) convoca una vaga de ventres.

La participació de les dones en aquestes revoltes no era casual, ja feia alguns anys que moltes participaven activament en escoles, premsa obrera, societats obreres o nuclis veïnals. Com a mostra: en una de les assablees preparatories de la vaga de 1891 es contaven fins 47 grups diferents de treballadores. En aquestes assamblees va surgir la idea de crear asociacions autònomes de treballadores, però finalment les dones es van ajuntar a les organitzacions sindicals, tot i que aquestes no els posessin gens fàcil la participació. Cal tenir en compte que en el que es refereix a les dones, fins i tot els sindicalistes més conscienciats actuaven amb actitud patriarcal i conservadora de la moralitat tradicional. 

Per veure’n exemples clikeu aquí.

Algunes d’aquestes obreres eren també molt conscients de la importancia de l’educació per millorar la seva situació i exercien com a mestres laiques i a favor de la coeducació. Una mostra d’això la tenim el Congrés Pedagòcic de 1892 on es van escoltra propostes en favor de la coeducació i el dret de la dona a realitzar tot tipus d’estudis. En aquesta linea la associació més destacada és la Societat progressiva femenina ( de la que formaven part Teresa ClaramuntBelen SarragaAmalia Domingo Soler  o Angeles Lopez de Ayala , entre d’altres i dins la qual van crear l’any 1889 Fomento de la Instrucción Libre que era una escola laica gratuita i amb classes nocturnes per a les treballadores. També és interessant l’escola de Reus fundada per Teresa Mañé i el seu marit l’any 1891 que tot i que seguir segregant els sexes i impartint-los materies diferents, va fer un avenç en el tipus de coneixements que s’impartien a les noies i sobretot en la laicitat.


TORNAR A L'ENTRADA LES DONES I LA SETMANA TRÀGICA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada