dissabte, 30 d’octubre del 2010

IDEOLOGIA TERESA CLARAMUNT

<< Entre los anarquistas no existe la cuestión de la igualdad
del hombre y la mujer, sino seres humanos que tienen todos
la plenitud de sus derechos.Sin embargo, en tanto que no
se realice la justicia, bueno es oir la voz de las reprimidas.>>

Aquestes frases defineixen molt bé la ideologia de la nostra protagonista.
El seu objectiu principal era aconseguir l'alliberació de la classe obrera, però per tal d'aconseguir-ho era necessari que les dones aconseguiren per elles mateixes la desvinculació i l'alliberació de la societat patriarcal, la religió i la incultura. Per tant gràcies a les seves conviccions Teresa Claramunt es convertirà en una de les pioneres del feminisme.

Tal i com ja sabem, Teresa Claramunt era anarquista, i dins d'aquest organisme, l'alliberació de la dona no era una de les seves prioritats, ja que molts d'ells donaven suport al paper de la dona tradicional. Teresa fidel a les seves idees va fer tot el possible per expandir les seves idees, fins que a la segona Internacional es va decidir que l'opressió a les dones era un problema que s'havia de solucionar.

  Ni obreras explotadas en las fábricas ni esclavas en el hogar
o la familia:¡ Por una sociedad sin amos ni señores ,comunista
y libertaria, de hombres y mujeres libres!

Aquesta iniciativa d'organització de les dones obreres representa un dels primers passos en la dinàmica  de constitució d'una organització de dones obreres que defensaven tant la lluita social com l'emancipació de la dona. Però Teresa Claramunt no va tenir l'oportunitat de veure la creació de Mujeres Libres, ja que no serà fins al 1936 que aquest ideal es converteixi en una realitat. 

Tot i això s'ha de mencionar que Teresa va col·laborar en la fundació de la primera organització feminista creada per dones i per a les dones. Al 1889 es va crear la Sociedad Autonóma de Mujeres, de Barcelona que va mantenir la seva activitat fins a finals de 1892, convertint-se així, en l'embrió de la Societat Progressiva Femenina, ja que defensa valors de laïcisme, anticlericalisme i de l'emancipació de la dona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada